L’Ajuntament de València, a través de la Regidoria del Cicle Integral de l’Aigua, inicia hui, data en la qual es commemora el Dia Mundial de l’Aigua, una setmana per a la sensibilització ciutadana sobre els serveis de proveïment i sanejament d’aigua a la ciutat i que pose en valor un ús i gestió eficient que garantisca l’accés de manera sostenible a aquest bé essencial i escàs.
La Setmana de l’Aigua de València 2021, que porta per títol “Som aigua: valora, cuida i actua” i es prolongarà fins al 28 de març amb una sèrie d’accions informatives, ha sigut presentada hui en la plaça de l’Ajuntament per la regidora del Cicle Integral de l’Aigua, Elisa *Valía, el responsable d’ACCIONA a València, Carlos Espinosa, el *CEO de Global *Omnium, Dionisio García, i el secretari de la Unió de Consumidors de València, Vicente *Inglada. La campanya pretén traslladar a la ciutadania el valor de l’aigua, conscienciar sobre com protegir aquest recurs vital i fer un ús responsable, a més de promoure el consum de l’aigua de l’aixeta.
La regidora del Cicle Integral de l’Aigua, Elisa *Valía, ressalta que “als països occidentals hem assumit que és normal tindre accés a aigua neta i potable, amb un gest tan senzill com obrir una aixeta o tirar de la cisterna. Però això no ocorre així en una part important del planeta. 3 de cada 10 persones en el món manquen d’accés a serveis d’aigua potable assegurances i 6 de cada 10 manquen d’accés a instal·lacions de sanejament gestionades de manera segura. I més del 80% de les aigües residuals resultants d’activitats humanes s’aboquen en els rius o la mar sense cap mena de tractament, la qual cosa provoca la seua contaminació”.
Vàlua afirma que “assumir aquestes dades tan alarmants en el món és el primer pas per a valorar els sistemes de proveïment i sanejament que gaudim a la ciutat de València i l’esforç que com a societat hem fet durant dècades per a tindre un servei de qualitat com el que tenim”. Per a l’edil, “l’aigua és sinònim de prosperitat, és un recurs fonamental per al desenvolupament de qualsevol activitat. Però cal ser conscient que és un recurs escàs i per això cal gestionar-lo amb eficiència per a garantir el seu accés a tota la ciutadania, hui i en el futur”.
Per a la regidora, “la gestió de l’aigua és un dels grans reptes que tenim per davant les societats del segle XXI, tant per l’escassetat com pels reptes climàtics i ambientals que afrontem cada vegada amb major periodicitat, com per exemple les sequeres o els episodis de pluges torrencials”.
Vàlua apunta que “des de l’Ajuntament venim insistint a través de campanyes específiques en un ús responsable dels serveis de proveïment i sanejament, per exemple, amb accions perquè les tovalloletes higièniques o les màscares d’un sol ús no acaben en els embornals, per l’eliminació de les botelles de plàstic d’un sol ús, o el foment del consum d’aigua de l’aixeta. Es fa necessari que la ciutadania s’involucre en un canvi profund, que valore i cuide d’un bé tan essencial com l’aigua, alhora que garantim la seua sostenibilitat en el temps.
Per part seua, el responsable d’Acciona a València, Carlos Espinosa, ha ressaltat la importància de “posar en valor l’aigua i les inversions que es realitzen de manera constant en la xarxa. Dignificar serveis com el clavegueram que estan baix terra i no són visibles és molt important, vitals per al funcionament de la ciutat i el dia a dia de les persones. El *CEO de Global *Omnium, Dionisio García, ha apuntat que “és un dia per a celebrar l’important que és l’aigua i com cuidar d’ella, com ben imprescindible i escàs. Durant aquesta setmana es busca reivindicar la seua importància i que la ciutadania siga conscient d’això”. Finalment, Vicente *Inglada, secretari de la Unió de Consumidors de València, ha afirmat que “són claus les accions de sensibilització que les administracions i les entitats socials realitzem durant tot l’any per a promoure un consum responsable de l’aigua per part de la ciutadania que el faça sostenible, dins d’un canvi en el paradigma de consum, més sensible als impactes en el medi ambient”.
La Setmana de l’Aigua de València 2021 contempla fins al diumenge acciones de sensibilització com a tastos d’aigües en els mercats, rutes informatives per la ciutat per a conéixer els racons de l’aigua, trobades informatives i una estratègia en línia en xarxes socials, entre altres accions, amb la qual conscienciar a la ciutadania i fer-la partícip en aquest compromís cívic, de respecte i cura de l’aigua i dels serveis públics que la gestionen i de protecció mediambiental”.